Recept//EI KOKEN

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2024 @ 22:51 , 23 keer bekeken

Bereidingswijze

Een ei koken: klinkt easy, maar hoe lang moet je hem laten pruttelen? Je bent niet de eerste die dit googelt, dus dat is helemaal geen gekke vraag!

Hoe lang je ze moet laten koken, hangt af van wat jij lekker vindt. Of van wat je recept bijvoorbeeld van je verlangt. Hoe ‘doorgekookt’ moet je eitje zijn, wil je hem zacht, medium of hard gekookt uit het water vissen? Bekijk op deze afbeelding om te kijken hoe lang jij je eitje moet koken.

hoe lang ei koken

Dit zijn ongeveer de kooktijden van een ei die je wilt aanhouden:

  • zachtgekookt ei: 3-4 minuten in kokend water
  • medium-zachtgekookt: 5-6-7 minuten in kokend water
  • hardgekookt ei: 8-10 minuten in kokend water

Het perfecte ei koken: praktische tips

Dan nog wat praktische adviezen voor het koken van het perfecte eitje. Want met alleen een pan met water en een ei (of meerdere eieren) op het vuur zetten ben je er nog niet per se. Volg de volgende tips op voor een bevredigend eindresultaat:

  • Zorg ervoor dat het water kookt en doe dan pas de eitjes erin. Op die manier kun je veel beter in de gaten houden hoe lang de eieren koken, en heb je dus meer controle over het eindresultaat dan wanneer je de eitjes samen met koud water langzaam zou opwarmen.
  • Gooi de eieren niet in de pan, want de kans is groot dat ze barsten. En dat geeft snel een bende en zorgt voor verspilling en minder smakelijke eitjes. Gebruik bijvoorbeeld een lepel of spatel en laat ze langzaam in het kokende water zakken.
  • Bespaar energie/gas door een deksel op de pan te doen.
  • Zet het vuur niet te hoog. Anders loop je kans dat het water te veel beweegt en de eieren breken.

Eieren laten schrikken

Laat de eieren “schrikken” door ze gelijk na het koken in stromend koud water te houden of in een grote bak koud water te leggen. Eieren laten schrikken heeft twee grote voordelen:

  • zo kun je ze makkelijker pellen als ze wat zijn afgekoeld, omdat de schil meer los komt
  • en zo stop je het kookproces; anders koken ze nog extra lang door in hun eigen schil.

Recepten met ei

Zin gekregen in eitjes en zoek je nu lekkere recepten met ei? Op onze receptenpagina vind je er genoeg! Wat dacht je van de volgende recepten:

Eivocado-recept


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: